Levensloop goochelvereniging VZW Mageia Mol


De Molse vereniging "Mageia" startte in 1994 . Het waren Rik Cools , Maurits Soetens , Jules Claes en Jean Heylen die toen de club oprichten . Er was een behoefde van verschillende goochelaars uit de streek van Mol om maandelijks eens samen te komen en gedachten uit te wisselen . Men zou goocheltrucs aan elkaar vertonen, verbeteren in presentatie en tevens zoeken naar nieuw materiaal . Men zocht een centraal gelegen locatie in de buurt van Mol . Voor het eerst werd vergaderd in de bovenzaal van café "Het Leeuwke" in de Graaf De Broquevillestraat te Mol vanaf maart 1994 .

Bij de aanvang waren er slechts een handvol leden die later snel uitgroeide naar 12 leden . Rik Cools werd voorzitter van de club , Jean Heylen was schatbewaarder en secretaris van de club . Zij vormden het toenmalige bestuur van de club .Jaarlijks werd een avondetentje georganiseerd met de leden van de club , hun familie en vrienden . De goochelaars vertoonden dan hun kunsten aan de tafels van de genodigden .

Rik Cools was letterlijk bezeten door het goochelen en hij had een enorme passie voor deze kunsten . Hij werd de kracht en de motor van de club . Er was geen organisatie of feest in Mol of Rik stond aan het goochelen . Hij zette duidelijk Mageia in de kijker . Samen met zijn bestuur wou hij Mageia nog meer op de voorgrond plaatsen . Daarom wilde hij naar buiten treden om het grote publiek te vermaken met de club en hun magische kunsten .

 In 1998 verhuisde de club naar hotel Corbie in de Corbiestraat te Mol . De vergaderingen werden steeds op de 3de maandag van de maand gegeven . De club vierde zijn eerste lustrum in 1999 . Toen werd voor de allereerste keer het Kampioenschap van VLaanderen georganiseerd . Gezien het succes werd er snel besloten om dit ieder jaar te organiseren . Het was een wedstrijd voor Belgische goochelaars in alle disciplines van het goochelen . Een jury werd aangesteld en beoordeelde alzo de deelnemers . De Gemeente Mol gaf voor deze organisatie 100.000 Franken ( 2500 Euro)  wat toen een aanzienlijk bedrag was . 

Het jaar erop in 2000 werd er gekozen voor een vaste locatie waar jaarlijks deze wedstrijd zou doorgaan.

Het gebeurde steeds op 11 juli ( feestdag van de Vlaamse Gemeenschap) onder de naam "Vlugge vingers in het gesticht" op de binnenkoer van "Het gesticht" langs de Molderdijk te Mol . Gezien de wedstrijd doorging in openlucht en de weersomstandigheden vaak storend werkten werd terug gekeerd naar de feestzalen van hotel Corbie . Dit bleek niet een juiste keuze geweest te zijn . Het talrijke publiek dat te zien was in "Het Gesticht" kwam niet meer opdagen . De wedstrijd kreeg alleen nog bezoek van goochelaars . Tevens waren de zalen van hotel Corbie niet geschikt voor voorstellingen . Er was geen podium , geen gordijn , alles moest geinproviseerd worden . Het jaar er op werd de wedstrijd uitgebreid met dealerstanden om alzo meer goochelaars aan te trekken .

In 2004 ontstond er onenigheid in de club . Meer en meer begon Rik Cools nieuwe eisen te stellen in de club tot ongenoegen van verschillende clubleden . Er ontstond een fikse ruzie want Rik was enorm koppig en wijkte niet van zijn ideeën . Het onvermijdelijke gebeurde waarbij twee goochelverenigingen ontstonden onder de naam Mageia . Sommige clubleden kozen voor de kant van Jean Heylen en Maurits Soetens , anderen bleven bij Rik Cools . Er kwam zelfs een kortgeding over wie nu de naam "Mageia" mocht wettelijk gebruiken . Achiel Jacobs werd de nieuwe voorzitter op 18 februari 2005 bij de club van Jean Heylen en Maurits Soetens , terwijl Rik Cools de voorzitter bleef bij de andere club . Op 19 april 2007 stierf Rik Cools aan een beroerte tijdens een optreden op het podium . Hij was 74 jaar .

Tony Van Rhee benaderde Arthur Stultjens (Arthur Cardini) en stelde hem voor om de nieuwe voorzitter te worden van Mageia , tevens zou hij de taak krijgen om beide clubs te verzoenen en er terug één club van te  maken . Arthur zag het eerst niet zitten, maar Tony bleef aandringen . Uiteindelijk stemde hij toe en begon hij aan deze moeilijke taak . Na vele gesprekken tussen beide verenigingen  werd de VZW Mageia weer opgericht en werd Arthur Stultjens de nieuwe voorzitter van de club . Dit gebeurde op 22 oktober 2007 . Arthur was  een bekende figuur uit de circus en variété wereld en leek voor de club een juiste keuze te zijn geweest . Tot op heden is hij voorzitter van Mageia gebleven . Hij trok vele goochelaars aan en maakte van Mageia de grootste goochelclub van België . Waar anderen hun neus ophaalden om mensen aan te trekken onwille van hun beroep ,was iedereen bij Arthur van harte welkom . Hij maakte geen onderscheid en hield met de leden een goede band . Door zijn eenvoudige vertrouwelijke manier en warme omgang met de leden steurt hij de club al ruim 16 jaar in goede banen . 

De vergaderingen in hotel Corbie werden op een ogenblik te duur , de club moest er huurgeld gaan betalen .

 Er werd uitgezien naar een nieuwe locatie en dit werd de parochiezaal "De Grot" , lostraat 2 , 2400 Mol-Wezel . Hier was een gezellig café , vergaderzalen , een toneelzaal , goed uitgerustte keuken  en een ruime parking op het kerkplein .

Er werd een nieuw statuut opgesteld en de club werd opgenomen in het staatsblad in december 2007 als VZW Mageia met een nieuw bestuur .

De jaarlijkse wedstrijden werden van toen gegeven in deze parochiezaal . Aangezien er ook buitenlandse deelnemers kwamen werd de naam in "OPEN kampioenschap van Vlaanderen" aangepast . 

 De dag van de wedstrijd werd fors uitgewerkt met tal van dealers en een grote avondshow s'avonds die heel wat publiek lokte . Diverse binnen- en buitenlandse artiesten stonden op het podium .

Onverwachts namen wij afscheid van ons bestuurslid en mede-stichter Jean Heylen op 2 april 2020 .

De wedstrijden werden van in het begin voorgezeten door Gerrit Brengman , bekend als vice president bij het FISM . Buiten de wedstrijd werd er ook een jaarlijks kerstfeest georganiseerd in de maand december . Van een eenvoudig concept met "Kaas en broodjes" werd overgestapt naar een warm buffet . Daarbij werd ook gedacht aan amusement met een optreden van de goochelaars uit de club aangevuld met gastartiesten . Meermaals mochten wij een ruim publiek boven de 100 gasten ontvangen .

 In 2019 brak er een Corona pandemie uit die de hele wereld in zijn ban kreeg . Wij werden genoodzaak de vergaderingen te onderbreken en te stoppen . Het zou ruim 2 jaar duren voor dat alle gevaar geweken was . De eerste vergadering kon terug in september 2021 . Omwille van de omstandigheden door corona waren er geen kerstfeesten in 2021 en 2022 . Ook de wedstrijd in september 2022 werd een flop . Ondanks het sterke programma bleven de mensen weg , de schrik van Corona en samenloop van diverse factoren lagen aan de grondslag er van . 

Nieuwe tegenslag voor ons clublokaal kwam door een tijdelijke sluiting van "De Grot" op 28 nov 2022 . De hoge energiekosten en de terugloop van bezoekers verplichte de uitbaatster Carine Kemps de zaak te sluiten . Wij weken uit naar het bovenzaaltje van de Koninklijke Wezelse tennisclub , tennislaan te Mol-Wezel . Helaas was deze ruimte niet geschikt om te vergaderen door het storend gedrag van de aanwezige cafébezoekers . 

Uiteindelijk werd een nieuwe uitbater gevonden voor "De Grot" en na enig overleg met hem verhuisde onze club terug naar haar vertrouwde plaats  vanaf januari 2023 .


Goochelclub Mageia heeft een eigen website : www.mageia.be 


Goochelclub Mageia vindt je terug op Facebook onder : goochelvereniging Mageia .


Goochelclub Mageia beschikt over een eigen bibliotheek met tal van boeken, tijdschriften en DVD's .


Goochelclub Mageia is gevestigd in de parochiezaal "De Grot" , Lostraat 2 , 2400 Mol-Wezel 

De vergaderingen zijn op de 3de maandag van de maand vanaf 20.00 uur 


Er is ook een goochelschool voor de jeugd waarbij je tot 16 jaar terecht kan .


Mageia is aangesloten bij het FISM en bij BMF (Belgische Magische Vereniging) 


"MAGEIA" komt uit het grieks en wil zeggen "Ik goochel"


Contactadres bij de voorzitter : arthur.cardini@skynet.be 


Bankrekening Mageia : BNP PARIBAS FORTIS BE52 0017 8827 3509